fbpx

Trico – над 100 години опит от патентоването на изобретението на автоматичния механизъм за чистачките за предно стъкло.

Чистачката за предно стъкло е устройство, използвано за отстраняване на дъждовната вода, остатъци или замърсявания от предното стъкло. Чистачката се състои от завъртащо се рамо в единия край с дълга гумена лента прикрепена към другия край. Лентата се движи напред-назад по преднотo стъкло, избутвайки водата от неговата повърхност със скорост, която се регулира от водача на превозното средство. Повечето автомобили използват две чистачки, разположени радиално и синхронизирани, докато търговските превозни средства използват една или повече чистачки, тип пантограф.

Първите работещи чистачки за предно стъкло са били изработени от Мери Андерсън през 1903 година. Чистачката се е задействала чрез лост в превозното средство. През същата година, ирландският изобретател Джеймс Хенри Апджон патентова метод за почистване на предното стъкло с помощта на две четки, които се движат нагоре-надолу. Джон Р. Оизей (1886-1968) основава Три-континентална корпорация през 1917 г. (днес компания – TRICO) . Тази компания е въвела първата чистачка за предно стъкло Rain Rubber (Гума за дъжд) за процепи, двукомпонентно предно стъкло срещано на много автомобили по онова време. В момента Trico Products е един от водещите световни производители на чистачки за предно стъкло, системи за чистачки и консумативи. Изобретателят Уилям. М. Фолберт е кандидатствал за патент, за автоматично устройство за почистване на предното стъкло през 1919г., който му беше даден през 1922 г. Това е първият автоматичен механизъм. Компания Trico урежда по-късно спор с Фолберт и придобива неговата компания. Автоматичната система се превръща бързо в стандартно оборудване за автомобили. В края на 1950 г., автоматичните чистачки за предно стъкло са съществували на всички съвременни автомобили. Чистачките са били задействани автоматично, преминавайки два или три пъти през предното стъкло, когато е бил натискан бутона за задействане.

В днешно време чистачките се основават на същия принцип на работа, но се използва електронен хронометър за включване или изключване на чистачките в определено време. През 1970 г. са били приложени в действие за първи път чистачките за фарове и тези, които са поставени на гърба на автомобила. Първите модели на чистачки за предно стъкло с дъждовен сензор се появяват в края на XX век. Чистачките свързани към резервоар с течност за миене на предното стъкло се появяват около 1931 г. и са изработени от уругвайският автомобилен състезател и механик Хектор Суписи Седес. Почти всички превозни средства, включително влаковете, плавателните съдове и някои самолети са оборудвани с такива устройства, които са станали законово изискване.

Източник – http://www.agerpres.ro/ – AGERPRES / (Документиране, редактор: Марина Бъдулеску).

Scroll to Top