fbpx

СЕТРА – Адмиралски круизни сухопътни кораби и максимална видимост, предложена от Pilkington

Традицията на реномирана марка оборудвана от Pilkington над 60 години.

Хрумнало ли Ви е някога, че историята и традицията на марката Сетра датират от 19-ти век?

Започва през 1893-та година, в малък цех за гуми от Улм, Германия, от където по-късно се развива „Завода за превозни средства Kässbohrer”…или СЕТРА в наши дни.

През 1907-та година се ражда първия автобус, произведен в „Завода за превозни средства Kässbohrer”. Комбиниран лекотоварен автомобил за превоз на хора и стоки. През 1911-та година, Карл Хайнрих Кесборер навлиза на пазара на автобусите по линия.   

След поемане на завода за купета „Neuer & Thiemedin“ в Улм през 1928-ма година, производството на автобуси се укрепва в последствие. Първият автобус СЕТРА – панорамен, със свалящ се покрив и с горен участък изработен изцяло от стъкло, е разработен и произведен през 1929-та година. Ото Kä Кесборер го произвежда за компанията за наемане на автомобили, Франц Шинделе от Бад Вьорисхофен. 2 тонно шаси от Mercedes-Benz е платформата за този туристически автобус.  

Същевременно, този панорамен автобус предлага напълно нови спецификации в строителството на автобусите: заварена стоманена конструкция и, освен това, за първи път, стъклена повърхност, произхождаща от сътрудничеството с Пилкингтън по края на покрива с извити стъкла, иновация по това време в областта на автомобилните стъкла, произведени и възприети в производството на всички модели Сетра  от Пилкингтън. Повече от това, покривът се е отварял по цялата си дължина, освобождавайки дори и задното стъкло Пилкингтън от зад, използвайки новаторска лостова система.  По края на стъклена повърхност на покрива и големите странични стъкла Пилкингтън са монтирани, за първи път, железни профили, вместо дървени профили. Този автобус се превръща в прототип на много сложни модели, допринасяйки за отличната репутация на автобусните каросерии Сетра.  

След изграждането на магистрали, търсенето на превозни средства, които могат да се движат с висока скорост, нараства.  За да достигнат желаните скорости с относително слабите двигатели от онова време, производителите изграждали възможно най-леки и аеродинамични превозни средства. Не само леките автомобили, но и автобусите са били проектирани с аеродинамична форма. Като супраструктура е била предпочитана формата на сълза, която дава минимално съпротивление на вятъра и оптимална аеродинамика. Предният капак  и калниците са били закръглени, голяма част от защитните брони е била премахната, фаровете са били спуснати надолу, като зад решетката е имало и допълнителни скрити фарове. Специално проектираното предно стъкла от Пилкингтън е рязко скосено, като задната част и задното стъкло на автобуса завършват с лека извивка – техника внедрена в производството на автомобилни стъкла от Пилкингтън по това време, предните и задните колела са били покрити. В резултат на това става възможно тези аеродинамични автобуси да достигнат скорости до 130 км/ч, въпреки слабите възможности на двигателя, от по-малко от 100 к.с. по това време.  

По настоящем, партньорството между Pilkington и Сетра продължава и слага лист след лист в книгите по история на тези два гиганта от областта на автомобилите.

Scroll to Top