fbpx

Предни стъкла оборудвани с HUD (head-up display)

Тъй като все повече модели на автомобили от горния / премиум сегмент на пазара са оборудвани с HUD технологията, необходимостта от по-прецизни и точни инсталации става изключително важна за автомобилното стъкло. Всъщност дори и най-добрите компоненти няма да работят правилно, ако инсталацията не е в съответствие
с оригиналните спецификации на производителя и вследствие на неправилна инсталация, HUD може да не произвежда ясни снимки на стъклото. Разбира се, може да има възможност за повторно калибриране или настройка на HUD система, но това:
а) може да се извърши само от оторизиран дилър, който има подходящо оборудване
б) е доста скъпо
в) включва допълнително време, тъй като превозното средство трябва да бъде закарано до сервиза на оторизираният дилър.

Забележка: В някои случаи повторното калибриране може да не е успешно, ако предното стъкло е било инсталирано твърде много от необходимите отклонения, а в най-лошия случай може да е необходимо да се премахне предното стъкло и да започне отново.

Технология на HUD (Head-up Display / Хед ъп дисплей): как функционира


Хед ъп дисплей или ‚дисплей с глава нагоре‘ (HUD) е прозрачен дисплей, който представя данни върху челното стъкло без да е необходимо водачите да се отдалечат от обичайните си гледни точки. Произходът на името произтича от пилотите на самолетите да може да преглежда информацията с глава „нагоре“ и да гледа напред, вместо да гледа надолу към контролните уреди на автомобила.


Въпреки че първоначално бяха изработени дисплеи за главната военна авиация, HUD се използват в търговската мрежа,самолети, автомобили и други приложения.
General Motors започна да използва Head Up Displays през 1988 като първият цветен дисплей се появи през 2001 г. при Corvette. През 2003 г. BMW стана първият европейски производител да предлага HUD. Дисплеите стават все по-достъпни за производствените автомобили и обикновено предлагат скоростомер, тахометър и навигационна система. Информацията за Nightvision също се показва чрез HUD на някои марки като General Motors, Honda, Toyota и др.

Технологията Head-up Display в автомобилното приложение дава на водача възможността да види съответното информация като например указания за скорост и навигация или технически предупредителни съобщения от автомобилният компютър, без да е необходимо да гледате надолу и да изгубите поглед от пътя. Отчитането се появява приблизително на 2 метра от предното стъкло на видимата линия на водача. Ясно е и е лесно да се чете и дори може да реагира на светлината, да регулира яркостта през деня, нощта или замъглените условия, така че шофирането е по-приятно и по-безопасно. Предни стъкла, подходящи за HUD технологията, се произвеждат с PVB слой, който се различава от „стандартния“ на предните стъкла. Както е показано на фигурите, формата на слоя PVB трябва да бъде заострена, за да се даде възможност прожекцията на HUD да се показва без двойни изображения или изкривявания.

Scroll to Top