fbpx

Как процедираме при спешни случаи, когато се налага да счупим стъкло на колата си ?

Когато се сблъскаме със спешен случай, налагащ счупване на стъкло на колата ни е важно да знаем как да процедираме.  Да вземем например случай, при който колата ни се е самозаключила и ключовете са в нея, или всякаква друга ситуация, налагаща счупване на стъкло.  При избора на прозорец, който следва да бъде счупен е добре да се знае, че винаги трябва да подходим внимателно със свалящите се прозорци на предните врати, които са електрически или ръчни.   

Защо се препоръчва счупването на прозорците от предните врати ?

Отговорът се състои в постоянните складови наличности на тези стъкла в складовете, продаващи автомобилни стъкла,  или при специални поръчки, в зависимост от притежавания модел на автомобил, като предните странични стъкла се намират лесно при доставчиците от тази област, както от страната, така и от чужбина.  Друг отговор би бил свързан с разходите по покупката на стъклата и по смяната им, като при посочените по-горе стъкла  разходите са много по-достъпни в сравнение с останалите стъкла на автомобила.  

 Защо да не изберем да счупим друго стъкло от колата ?  

Отговорът е лесен, тъй като е налице риска доставчиците на автомобилни стъкла от местния пазар да нямат в наличност на склад същия прозорец, като Ви поставят в неприятната ситуация дълго време да не можете да ползвате колата си.  

Ако счупим друго стъкло, различно от предните странични стъкла, трябва да се има предвид факта, че периодът на доставка на дадена поръчка със съответното стъкло е много по-дълъг, тъй като не всички доставчици от страната или от чужбина разполагат с това стъкло на склад.  

Трябва да имаме предвид факта, че стойността на покупните разходи и разходите по смяната на тези стъкла обикновено са по-големи в сравнение с тези за прозорците от предните врати, като понякога стойността им е еквивалентна със стойността на смяната на едно предно стъкло, например.

Какви прозорци трябва да счупим ? 

Препоръчва се да избягвате счупването на неподвижно монтираните стъкла по каросерията на колата, от предната или задната част на каросерията, или монтираните по вратите под формата на триъгълници (или други форми). 

Важно – Не избирайте да счупите малко стъкло, водени от мотива, че цената за смяна на малкия прозорец цена също е ниска.

Как правилно да счупим едно стъкло, за да избегнем повреждане от рикошет на елементите от каросерията ?  

На снимката от статията жълтият цвят по краищата на прозореца показва чувствителните зони на стъклото, където  то може да си счупи с механичен натиск или с твърдо тяло, в случайно избрана точка по дължината на посочената зона. Този метод е по-подходящ в сравнение с метода на неколкократни удари с твърд предмет директно в централната зона на прозореца, което е рисковано за повреждане елементите от каросерията, като вратата поради рикошета след удара.  

Scroll to Top