fbpx

За какво служат загадъчните черни точки по краищата на автомобилните стъкла

Дори и тези, които никога не са сядали зад волана на автомобил, със сигурност са обърнали внимание на наличието на едни мистериозни черни точки на задното и предното стъкла. 

При всички коли тези точки са на едно и също място. Нещо, което наистина е важно. Изглежда, че е дошло времето да разберем за какво наистина е нужно това покритие.

Струва си да се започне с факта, че тези „загадъчни точки“ се наричат фрити и нямат една, а няколко добре дефинирани функции наведнъж. 

Въпреки това, първо трябва да знаете как точно се нанасят фритите върху стъклото.  Работата е в това, че керамичната боя не само е била нанесена върху стъкло, но и изпечена в специална камера. 

След тази процедура върху стъклото се оформя груб керамичен слой, който не се измива и не пада с течение на времето. Тази полоса от черни точки е нужна, преди всичко, за защита на стъклото.

Факт е, че уплътнителят, който държи прозорците на колата, е уязвим към ултравиолетовите лъчи. Освен това, под тяхното влияние лепилото губи свойствата си. С течение на времето това може да доведе до проникване на вода в салона. В крайна сметка, колата може да загуби и всичките си стъкла. Фритите от своя страна намаляват ефекта на ултравиолетовите до нулата. 

Освен това керамичното покритие изпълнява естетична функция. Ако подобна лента не се нанасяше върху стъклото, тогава споменатият уплътнител ще бъде видим за всички. Това от своя страна сериозно би навредило на външния вид на автомобила. Фритите, нанесени върху задното стъкло, имат и друга важна функция. Те предпазват от слънцето не само уплътнителя, но и водача, предотвратявайки заслепяването му.

Scroll to Top